Moje superpotraviny

17. červen 2018 | 20.08 |
blog › 
Moje superpotraviny

qDneska je v módě dělat některé potraviny lepší než jiné, dělat z nich "superpotraviny" a všeobecně je propagovat, aby je lidi kupovali. Pro tento článek si to teda taky vypůjčím a představím vám několik potravin, které konzumuju a které jsou výborným zdrojem bílkovin. A kuřecí prsíčka to nebudou.

Hned úvodem podotýkám, že jsem se nenarodil se stříbrnou žlicí v prdeli a život mě naučil vždycky volit levnější variantu, která měla v konečném důsledku stejný efekt jako ta dražší. To, že nejsem žádný výživový poradce, nebudu ani nějak dlouho rozmazávat. Pokud chcete nějakou erudovanou radu od hlavy pomazané, tak je čas se obrátit jinam. Já jenom popisuju svoje zkušenosti.

První moje superpotravina je tvarůžek. Prostě ten smradlavý sýr z Olomouce, který páchne jako bolavé nohy mužika. Když se však podíváte na složení a kolik obsahuje jedno balení bílkovin, je to ohromující. Stejně tak ohromující je fakt, že tvarůžky mají mizivé % tuku, takže si nic dietnějšího už dát nemůžete. Na 100g výrobku máte 28g bílkovin a méně jak 0,5g tuku!

Nejraději mám tvarůžky jen tak s dobrým a kvalitním chlebem, který podtrhne tu chuť. Ale existuje celá řada receptů. Stačí navštívit web tvarůžků a jenom si vybrat.

Druhá moje oblíbená pochoutka jsou vajíčka. Ať už vařená nebo smažená. Samo o sobě je vejce asi to nejlepší, co by měl sportovec nebo aktivně žijící člověk jíst. Ve vajíčku najdete všechno, ale nejvíce ho jím kvůli bílkovinám. Na jedno vajíčko připadá 6-7g bílkovin a asi 5g připadne na tuky. Hodně lidí konzumuje vajíčka bez žloutku, kde je cholesterol, ale dělají velkou chybu. Já osobně se žloutku vůbec nevyhýbám a jím z vajíčka všechno. Právě naopak – sportovec potřebuje doplňovat pravidelně cholesterol na rozdíl od většinové gaučové populace. Dalším plusem cholesterolu je zvýšená tvorba testosteronu v těle sportovce.

Vajíčka mám rád vařená (až na to loupání) a smažená na pánvi na způsob volských ok. Dám si na to sůl, pepř, koření a podávám s kvalitním pečivem a s kečupem pro kečupofila, jako jsem já. Moje přítelkyně Nicol tvrdí, že je umím nejlíp.

Jenom ještě podotýkám, že máme vlastní slepice, která nám snášejí domácí vajíčka a naprosto jim nic nechybí v životě. vejca

Nakonec pro vás mám krátké povídání. Představte si lva v Africe, jak uloví ubohou gazelu. Zardousí ji a zlomí ji vaz, jen to křupne. Potom se ten lev pustí do hostiny a začne žrát (jako pravý lev). Co podle vás sežere jako první? Dá si libové masíčko ze svaloviny gazely? Bude si pochutnávat na vyběhaném masu? Nikoliv! První sežere srdce, jazyk a vnitřnosti. Bude tak dlouho žrát vnitřnosti, až bude mít celou hlavu krvavou. Potom se tento lev odplazí s plným břichem do stínu a ponechá mršinu mrchožroutům – hyenám a supům.

Ponaučení? Ne nechci, abyste odjeli do Afriky. Je to jednoduché, moje poslední superpotravina jsou vnitřnosti. Srdce, játra, mozeček, ledvinky a další chuťovky. Je to nepřekonatelný zdroj bílkovin a dalších prvků pro váš rozvoj. Možná takové vnitřnosti nevypadají hezky na vašem Instagramu, kde se víc vyjímá plátek kuřecího nebo biftek, ale takové vnitřnosti mají ještě jednu nespornou výhodu. Je to levné! Vzpomeňte si, kolik stojí kilo libového masa a třeba jater. Plno lidí si navyklo jíst ze zvířat jenom to pro ně nejlepší maso a na zbytek zapomínají. Přitom to je taková škoda.

Já osobně mám rád játra s omáčkou a rýží, ale klidně si je dám smažená nebo zapečená se zelím a bramborem. Můžu jenom doporučit!

Na závěr: Kdo by chtěl být lvem? A kdo by chtěl být hyenou?

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář